FAQ

Här är några vanliga frågor och svar om cykelväskor. Vi försöker besvara frågor så bra som möjligt utan att spinna iväg på sidospår allt för mycket.

Finns det någon trafikfara att cykla med cykelväskor?

Normalt sätt är det inte så, men cykelväskor kan göra det svårare att framföra cykeln och det i sin tur skulle kunna vara en orsak till en ökad trafikfara.

Många cykelväskor är placerade så nära cykeln så möjligt, antingen vid bakhjulet eller vid styret. Det är därför väldigt svårt att lasta så tungt att det känns som cykeln ska välta. En bra cykelväska ska knappt påverka balansen även om den är fullt lastad.

Cykelns bakdel blir också något större om man har två cykelväskor där. Det är inte ovanligt att man även känner sig bredare och tar större avstånd till föremål när man cyklar. Det är dock ovanligt att cykelväskorna är så stora att de blir bredare än styret.

Dåliga cykelväskor och dåligt packade skulle kunna orsaka en ökad trafikfara, men annars inte.

Kan man prova cykelväskan om man beställer online?

När du handlar på Internet har du 14 dagars öppet köp. Detta gäller om produkten fortfarande går att återställa till sitt ursprungliga skick med förpackning och allt. Om du klipper av något eller river sönder plast som tillhör förpackningen slutar denna returrätt att gälla.

Cykelväskor är dock avsedda att passa de flesta cyklar och många cykelväskor kommer inte i något konstigt emballage som gör det omöjligt att testa utan att först packa upp.

Köper du dessutom från de butiker som vi rekommenderar så är du i kontakt med bra återförsäljare som inte ställer till det för dig som konsument.

Skyddar cykelväskor mot regn?

Ja, många cykelväskor är vattentäta. Läs dock alltid produktens information och specifikationer innan köp om detta är viktigt för dig.

Var är det bäst att ha cykelväskan?

Det beror helt och hållet på dina behov. Om du har mycket packning är det vanligast att man satsar på en cykelväska bredvid bakhjulet eller framför styret. Detta är främst en smaksak för dig som köpare.

Ska du bara förvara något litet så finns det mindre cykelväskor som du kan placera under sadeln t.ex.